Scarab, sittisontiainen eli pyhä pillerin pyörittäjä

Muinaiset uskoivat, että sittisontiaisia on vain yhtä laatua eli uros ja naaras ovat kuoren alla yksi ja sama otus.

PPP1

Näin uskoessaan he pitivät sittisontiaisia jumalallisina. Me toki tiedämme, että poika sittisontiainen aikanaan saattaa valitsemansa naaraan raskauden tilaan. Aikanaan naaras laskee jälkeläisensä höyryävän lantakasan pintaan uroksen seuratessa toimenpidettä tarkkaavaisena. Pian uros tekee lannasta pienen pallon jota se pyörittelee takajaloillansa pitkin naaraan kulkemaa tietä. Sontiaspienokaiset jäävät kiinni kasvavaan lantapalloon ja lopulta uros peittelee pallon pienokaisineen lannalla. Pallo jää lantakasaan auringon lämmittämäksi muutaman viikon ajaksi kunnes mustan pallon sisältä kohoaa pinnalle hiuksenohuita näkymättömiä matoja. Ne loistavat maagisen pallon pinnassa kuin sen sisällä olisi valo. Ohuet madot huojuvat aurinkotuulen lämmössä ja lopulta kääntyvät kuin ujot kielot lantapalloa kohti ja alkavat ahmia isän heille järjestämää ensimmäistä aamiaista. Tumman lannan edetessä niiden pienissä vartaloissa ne värjäytyvät vähitellen tummiksi ja tulevat näkyviksi näkevien maailmaan. Pienokaiset väsähtävät nopeasti aivan kuin ihmisvauvatkin ensimmäisen aterian jälkeen ja paneutuvat ruokanokosille.   Heille nokonen on parin kuukauden mittainen. Ennen nukahtamista he kuitenkin valmistavat viimeisillä voimillaan arkun ympärilleen, röyhtäisevät kerran, käyvät pitkälleen arkun sisään ja sulkevat kannen. Lukuisien auringonnousujen- ja laskujen jälkeen ne heräävät ja paiskaavat arkun kannen auki, koska eivät enää mahtuneet arkkuunsa. Auringon säteiden lämmössä he kuivattavat siipensä ja lentävät pois tekemään sitä mikä määrättiin heidän tärkeimmäksi tehtäväkseen eli jatkamaan sittisontiaisten ikuista sukua.

PPP2Muinaisen egyptiläisen jumalfaarao Tutankhamonin nimessä on kuvattu samainen sittisontiainen. Hänen nimessään sittisontiainen työntää sarvillaan aurinkoa ylöspäin. Muinaisen ajattelun mukaan vahva poikajumala Khepri nostaa yön taisteluissa väsyneen auringon jumala Ra:an työpaikalleen taivaankannelle. Ra jumalaa ei kukaan saanut katsoa suojaamatta silmiään. Jumalan kirkkaus sokaisisi vajavaisen ihmisen. Ainoastaan faarao, jumalan poika sai ja voi katsoa isäänsä suoraan silmiin. Hänellä oli kuitenkin apunaan aurinkolasit! Paljon muutakin hämmästyttävää egyptiläiset keksivät, mutta vuosituhansien unohdus ja hiekka peitti enimmän osan heidän aikaansaannoksistaan. Meidän aikanamme keksittiin Ray Bandit uudelleen! Sotilaiden tervehdys käsi lippaan tai silmien eteen on jäänne muinaisten tavasta tervehtiä jumalaa.
Puolelta päivin terhakka Khepri jumala on saanut nostettua Ra:an lakipisteeseen ja esitetään rukous suurelle valolle.
”Oi mahtava Ra, kaiken näkevä, kaiken tuhoava, mutta myös elämää ylläpitävä suuri voima. Kun kuljet jumalaista tietäsi yli taivaankannen kaikki kumartavat sinua ja näkevät sinut ja taivas on sinun.”

PPP3Pimeyden laskeutuessa väsynyt auringon jumala Ra laskeutuu lännen vuorten takana aurinkolaivan kannelle. Koko pitkän aurinkolaivueen kapteenina yöllisellä purjehduksella manalan vesillä toimii viisas pitkäpartainen Atum jumala. Muinaiset näkivät Niilin virran aina kolmena. Ensimmäinen muodosti Hathor jumalattaren utareista tippuneista maitopisaroista linnunradan tähtitaivaalle, toinen virtasi maan halki etelästä pohjoiseen tuoden virvoittavan veden kaiken elävän käytettäväksi ja kolmas virtasi maan alla pohjavetenä pahojen henkien uimapaikkana. Aurinkosaattueen reitillä on yön 12 tuntiporttia, jotka on avattava, jotta kuollut aurinkojumala saadaan kuljetettua määräajassa syntymään uudestaan – itäisillä mailla. Jokaisen yön tunnin portilla on monia hirviöitä, hetteen henkiä, kuohuvia koskia ja salaisia loitsuja, jotka yrittävät haitata elämää ylläpitävän voiman etenemistä. Atum jumala on kuitenkin tiedoissa, taidoissa ja voimassa ylivertainen pahuuden ja kaaoksen voimia vastaan ja portti toisensa jälkeen avautuu.
skarabee”Minä tiedän sinun nimesi ja aikeesi paha henki ja käsken ovien avautua ja ne avutuvat toinen toisensa jälkeen etkä sinä voi valon kulkua estää.”
Apunaan Atum - jumalalla on porttien, luolien ja elämään nousemisen kirjat, joiden paljastamat koodiavaimet ja tunnusluvut avaavat viimeisetkin yön salvat. Aamun kello viiden portilla odottaa hirmuisa Apopis käärme kita auki valmiina nielaisemaan kuolleen auringon. Apopis on kreikkalaisen mytologian Oceanos- merta kiertävä valtava merikäärme, jonka sanottiin tuhoavan kaikki ne, jotka uskalsivat uhmata jumalia ja lähteä purjehtimaan kaukaisille merille. Viime hetkellä varjoista nousee naaraskissa Bastet auttamaan puolustuskyvytöntä isäänsä, auringon jumala Ra:ta. Viekaskatseinen Bastet ottaa tikarin kyljestään ja katkaisee Apopis käärmeeltä kaulan. Sieltä pursuava veri värjää itäisen taivaanrannan punaiseksi. Veren tahrima aurinko nousee punaisena aurinkolaivan kannelta. Tapahtumaa todistaneet muut jumalat puhaltavat mustuneessa pallossa säilyneen kipinän hehkumaan ja lopulta loistamaan puhtaana. Uudestisyntyneen Ra:n kirkas valo herättää koko maailman ja uusi elämä ja mahdollisuus on taas kaikkien elävien edessä. Khepri jumala ryhtyy työntämään aurinkoa ylöspäin kohti taivaan lakea ja alkaa 12 tuntia kestävä Ra:a jumalan näytös. Kaikki tämä alkoi jo aikojen alussa Niilin tulvan laskiessa ensimmäisen kerran paljastaen hedelmällisen alkukummun johon elämä asettui. Näin on tapahtunut ikuisesti ja tulee aina jatkumaan jottei mikään joka jo on, tule koskaan muuttumaan. Muinaiset viisaat kutsuivat tätä ikuiseksi maailmanjärjestykseksi.   
PPP4Jumalat elivät ikuista elämäänsä seuraten tarkasti ihmisten tekemisiä. Ihmisten elämä ei tuolloin kestänyt kuin noin 40 vuotta. Kuitenkin moni havitteli ikuista elämää. Faaraot saavuttivat sen hakatessaan nimiään ja tekojaan kiveen, josta yhä voimme niitä tarkkailla. Heidät haudattiin aarteineen kalliohautoihin, joissa he uskoivat voivansa elää ikuisesti samaa elämää kuin aikoinaan maan päällä. Poikafaarao Tutankhamon onnistui tässä tehtävässä parhaiten, koska hän onnistui levätä haudassaan yli 3000 vuotta ennen kuin hänen untaan häirittiin. Edelleen menneet kuninkaat hoitavat alamaistensa asioita haudoistaan. Miljoonat ihmiset tulevat hämmästelemään heidän aikaansaannoksiaan ja tuovat tullessaan työtä ja rahaa miljoonille egyptiläisille. Tavallisella ihmisellä ei ollut varaa tällaiseen ylellisyyteen ja hän unohtui pian uusien sukupolvien jalkojen alle. Kuinka pitkä on ikuisuus, sitä ei kukaan tiedä, mutta lyhyen ikuisuuden voi jokainen itselleen yhä lunastaa.

Oma isäni raotti minulle ehkä huomaamattaan ikuisuuden viittaa. Hän sai elää pitkän elämän suojaisella Suomen niemellä ilman suurempia taloudellisia tai terveydellisiä murheita. Vasta yli 80-vuotiaana hänellä ilmeni vaivoja, jotka veivät hänet hautaan kuitenkin miltei saappaat jalassa. Eläkkeellä ollessaan hän pyysi minua asuntomessuille ja moniin muihin kesätapahtumiin. Hän tapasi siellä entisiä työtovereitaan ja ystäviään ja sai heiltä voimia ja uusia virikkeitä. Tavatessaan saman ikäisiä mummoja vaareja keskustelut aina liittyivät hoitavan lääkärin taitoihin, lääkkeitten nimiin ja saatuihin koetuloksiin tai seuraaviin tutkimuksiin. Erotessa kahvikupin ääressä toivotettiin mukavaa vuoden jatkoa. Vähän nuorempien kanssa ollessaan puhuttiin hyvin kestäneestä koneesta, jonka isäni oli tälle henkilölle myynyt ja kiiteltiin toista puolin ja toisin. Mitään poikkipuolista ei näihinkään keskusteluihin koskaan liittynyt. Kuka nyt lapsuudestaankaan muistaisi yhtään sateista heinäpeltopäivää! Usein isäni jutteli myös häntä paljon nuorempien ihmisten kanssa joiden kanssa hän ei ollut voinut työskennellä. Kerrankin eräs nuorimies tiedusteli isältäni hänen nimeään. Kuultuaan sen nuorimies hymyili tyytyväisenä, kätteli isääni ja sanoi, että oli ilo saada tavata hänet, koska on kuullut hänestä paljon hyvää. Tuolla hetkellä tajusin murto-osan suuresta suunnitelmasta, jonka jumalat ovat luoneet ihmisen elettäväksi. Tuo pieni osanen on auttanut minua pysymään tielläni, jonka päässä usein näen valonkipinän. Sitä kohti ponnistellen tiedän päätyväni päivieni päättyessä suureen saliin jossa entinen minä puutteineen on poistettu harteiltani. Ikuinen elämä ei ole aivan mahdoton kenenkään saavuttaa. Omilla teoillaan ja esimerkillään voit jättää itsestäsi muiston joka säilyy edes muutaman sukupolven ajan ennen kuin lopulta vaipuu ajan kaiken nielevään virtaan.  

Niilin Veli  Tammerkosken partaalla 11.11.2009