Artikkelit

Luksorin koptilastenkoti Egyptissä

Luksorin koptilastenkoti Egyptissä.

Aloittaessani Aurinomatkojen Niilin risteilyoppaana Egyptissä vuonna 2000 sain kehoituksen käydä tutustumassa vähäosaisten elämään Luksorissa. Luksorin lastenkoti jossa sitten vierailin on perustettu monta vuosikymmentä sitten. Koptikirkolla on Egyptissä yli 100 lastenkotia niin tytöille kuin pojille. Minuun teki suuren vaikutuksen lastenkodin siisteys, henkilökunnan ystävällisyys ja lastenkodin asukkaiden sydämellisyys. He ottivat minut hyvin vastaan jo ensimmäisellä käynnilläni. Päätin siltä istumalta viedä suomalaisia risteilyryhmiäni tutustumaan lastenkodin elämään. Uskoin jo silloin ja se osoittautui oikeaksi, että opettamalla lapset auttamaan itse itseään he saavat paremmat eväät elämäänsä kuin vain antaa heille jotain tavaraa tai rahaa. Niinpä vuosien saatossa perustin sinne suomalaisten lahjoitusten avulla puutyöpajan, jossa pojat valmistivat erillaista myytävää lastenkodissa vieraileville. Esineitä myytiin myös koptikirkon jumalanpalvelusten yhteydessä tavallisille Luksorilaisille. Viemillämme rahalahjoituksilla moni poika on saanut opsikelunsa sujumaan aina yliopistoon asti. Muutama poika on saatu erikoislääkärille Kairoon milloin minkäkin vaivan takia.

 2013-10-04 15.19.15

Pojat eivät ole orpoja - heillä on koti jossain Niilin varrella ja he piipahtavat siellä mahdollisuuksien mukaan kerran pari vuodessa. Syntymäkodissa yksinkertaisesti vaan on liian monta lasta ruokittavaksi tai sitten jotain muuta vaikeutta ja siksi pojan on parempi varttua aikuiseksi lastenkodin suojassa. Monena jouluna ja pääsiäisenä lapset ovat saaneet lahjoitustemme avulla joululahjoja, juhlaruokaa ja juhlamielen. Kerran pojat saattoivat lähteä jopa Hurghadaan asti päivän uintiretkelle meren rantaan kun olimme kustantaneet bussin heitä kuljettamaan. Aurinkomatkatkin osallistui firmana monesti lastenkodin tukemiseen rahallisesti ja monenlaisella muullakin tavalla. Erityisesti olen kiitollinen aurinkomatkojen kestävän kehityksen päällikölle Tom Selänniemelle joka aluliisti organisoi asioita Helsingistä käsin.

201212161659

Nykyisin lastenkodilla ei mene kovin hyvin ja se tietysti johtuu Egyptin matkailun tyrehtymisestä ja monenmoisesta vainosta jota valtaväestö on kohdistanut koptityhteisöön varsinkin erotetun presidentti Mursin aikaan. Nyt eletään taas rauhallisempia aikoja ja toivottavasti matkailijat taas palaisivat Niilin rannalle ja lastenkotikin voisi taas tarjota paremman tulevaisuuden asukkailleen. Eronneen presidentti Hosni Mubarakin aikaan lastenkoti valittiin Egytin parhaiten johdetuksi lastenkodiksi. Lastenkodin johtaja herra Nasser nimitettiin koptien taholta kaikkien lastenkotien "grand old maniksi." Vein hänet Suomen itsenäisyyden 90-vuotisvastaanotolle Suomen Kairon suurlähetystöön, jossa hän sai silloin paljon myönteistä palautetta. Tervetuloa siis vierailulle, josta sinulle jää varmasti hyvä mieli. Velin matkat vierailee täällä aina Niilin risteilymatkojen yhteydessä. Seuraava Niilin risteily ja ehkä vuoden 2017 ainut alkaa 16.1 ja sinne pääsee vielä mukaan. Lapset muistavat varmasti koko elämänsä ajan, että meillä Euroopassa on hyviä välittäviä ihmisiä, jotka pitivät heistä huolta silloin kun he apua tarvitsivat.